nedjelja, 20. travnja 2014.

Sretan Uskrs - Happy Easter






Sretan Uskrs!




Svjetlo istinsko
koje prosvjetljuje svakog čovjeka
dođe na svijet...
                      NZ Ivan 




Happy Easter!


There was the true Light which, coming into the world, enlightens every man.…
                    NT John








Origamiju se treba pristupati čistih ruku i čista srca.

Origami should be approached with clean hands and clean heart

Akira Yoshizawa


































Unesem li ljubav u ono što radim, to mijenja mene i onog tko to prima.
              
If i put love in what I do, it changes me and the person I give it to.

           Sanja / poetryinpaper

subota, 12. travnja 2014.

Oduševljeni znanošću i origamijem - Delighted With Science and Origami


Festival znanosti 2014., Zagreb
Origami izložba  "Valovi i kristali"
Slike s otvorenja izložbe ljubaznošću Željka Baljka.



Science Festival 2014, Zagreb
Origami exhibition
"Waves and Crystals"
Photos from the exhibition opening courtesy of Željko Baljak




Koncepcija izložbe:
Origami je komunikacija znanosti i umjetnosti u papiru. Sinapsa kojom  najbolje ideje umjetnosti kliznu u u područje znanosti, a i obratno, ideje znanosti izražavaju svoj umjetnički duh. Origami otvara vrata novih spoznaja, kroz individualni doživljaj valova i kristala, presavijen u papiru. A te su spoznaje dostupne svakoj ruci, u svakoj životnoj dobi.








ORIGAMI KLASICI I AVANGARDA

Ovu su izložbu inspirirali svjetski znanstvenici koji su ujedno i umjetnici poput Rona Rescha, Davida Huffmana i Gorana Konjevoda te umjetnici čija djela očito u pomoć prizivaju matematku, fiziku, čak i mineralogiju - kao Tomoko Fuse, Miyuki Kawamura i Valentina Gonchar.

Zanimljivo je da se ideje modela koje danas smatramo modernim origami skulpturama (zakrivljene skulpture) ili matematičkim modelima (origami hiperbolični paraboloid) mogu pratiti sve do Josefa Albersa i Bauhausa
Izvor: http://erikdemaine.org/curved/history/
Prijevod: blog Origami Art Novosti [http://sanja-origamiart.blogspot.com/2010/08/e-povijest-zakrivljene-origami.html]






AUTORI  I/ILI INTERPRETI?

Origami se obično prvo prepoznaje kao tradicionalna japanska vještina i hobi. Na tisuće videa na internetu prikazuje razne privlačne i praktične origami oblike i način njihove izrade. Sve više ih spominje origami autore, jer kao i u glazbi, netko komponira, tj. smišlja, a netko samo interpretira. Malo pomalo origami oduševljenici uče prepoznavati i razlikovati origami klasike poput Akire Yoshizawe i Issei Yoshina ili Rona Rescha i Davida Huffmana, koji su u drugoj polovici XX stoljeća origami usmjerili u znanost i umjetnost, inspirirali mnoga danas svjetski poznata imena.


INTERPRETI:
Rina Baljak (V r. O.Š.), Petra Ivatović (VII r. O.Š.), Andreja Krenek, Zdenko Lanović, Vlatka Fric,  Tomislav Mikuljan i prijatelji, prof. Katarina Potaček i učenici srednje grafičke škole, Sanja Srbljinović Čuček.
Interpretirani autori: Tomoko Fuse, Valentina Gonchar, Miyuki Kawamura, Goran Konjevod, Lewis Simon, Yami Yamauchi.

AUTORI:
Vlatka Fric (valovite forme), Biljana Knebl (fotografije origami valova S.S.Čuček), Igor Petlevski (origami grafike) Sanja Srbljinović Čuček (minimalistički origami).





 UMJETNICI, ZNANSTVENICI, INŽINJERI – ORIGAMI AUTORI

Možemo nabrojiti tek neke od stotinjak poznatijih svjetskih origami majstora i umjetnika za koje ste mogli doznati putem interneta ili pak čitati njihove origami knjige: Bernie Peyton, Robert Lang, John Montroll, Eric Demaine, Jim Plank, Tomoko Fuse, Tomohiro Tachi, Saadya Sternberg, Goran Konjevod, Michael LaFosse,  Ilan Garibi,  Nick Robinson, Miyuki Kawamura, Joseph Wu, Sipho Mabona, Satoshi Kamiya,  Paul Jackson, Joel Cooper, Giang Dinh, Hojyo Takashi, Roberto Gretter, Hideo Komatsu, Roman Diaz, Mark Bolitho, Gilad Aharoni, Heinz Strobl, Christiane Bettens, Peter Budai, Ronald Koh, Meenakshi Mukerji, Eric Gjerde,  David Brill, Eric Joisel, Vincent Floderer, Thoki Yenn, Brian Chan, Nicolas Terry, Viktoria Serova, Stephan Weber ...

Origami autora je svakim danom sve više. Počinje se hobističkim žarom a završi meditacijom u papiru i vlastitim kreacijama koje moramo dijagramirati ili ih zaboravimo. A dijagramiranje jest matematika i inžinjerski posao. Robert J. Lang, fizičar s preko 40 patenata svemirske tehnologije napisao je program Treemaker za izračunavanje broja vrhova po origami bazi za neki određeni model. Tako je Brian Chan mogao uz pomoć računala kreirati grb MIT-a, Mens et Manus - um i ruke. U jednom kvadratu papira, bez rezanja i lijepljenja savio je kovača s čekićem i nakovnjem, katedru s knjigama, ždralom i  učenjaka s knjigom u ruci.





KOZMIČKI ORIGAMI

Ne, to nije naslov novog naučno-fantastičnog bestsellera, već područje istraživanja koje povezuje teselacije origami umjetnika Erica Gjerdea i suvremena kozmološka istraživanja koje su proveli istraživači Mark Neyrinck i Miguel Aragón-Calvo, sa sveučilišta John Hopkins University. Origami teselacije daju konceptualni model „kozmičke mreže“ i pomažu pri analiziranju kozmoloških podataka. 
U znanosti se često događa da se stvari koje su bile razvijene iz matematičkih ili estetskih razloga preokrenu u stvarno primjenjive. 
Izvori: http://skysrv.pha.jhu.edu/~neyrinck/origalaxies.html;
           http://arxiv.org/abs/1207.4501

Zašto je Robert Lang svoju prelijepu ružu op. 482 nazvao Miura-ken Beauty Rose? Prvi su nacrti podsjećali na shemu savijanja solarnog panela Koryo Miura. Robertova ruža je dakle nastala inspirirana znanstvenim dostignućem.
Izvor: http://www.langorigami.com/art/gallery/gallery.php?name=rose




UM, RUKE I ZNANOST

No ne ujedinjuje origami samo um i ruke u jednom listu papira. Da je koristan i za znanstvena istraživanja, pokazuje nedavna vijest na američkom TV kanalu KSL.com. Provo, Utah: U suradnji s NASA, studenti sa sveučilišta BYU dizajniraju mali lagani paket koji se lako sprema u raketu, a u svemiru otvara u ogromno solarno jedro. U projektu sudjeluju slavni Robert J. Lang i sveučilišni profesor strojarstva i autor knjige „Compliant Mechanisms“ Larry L. Howell.
Izvor: https://www.ksl.com/?sid=29091679&nid=148&title=students-use-ancient-art-of-origami-to-innovate

Znanstvenu primjenu origamija u naći ćete danas u područjima od svemirske tehnologije, robotike, medicine, biologije, do nano tehnologije i savijanja ljudskih bjelančevina u borbi protiv određenih bolesti.
Izvor: http://www.origami-resource-center.com/origami-science.html





MOGUĆNOSTI I STILOVI

„Možete napraviti što god hoćete“, tvrdi američki tinejdžer u kultnom origami dokumentarcu Vanesse Gould „Between the Folds“ iz 2009. Današnji tinejdžeri u nekoliko godina preskaču dekade origami evolucije i rado savijaju superkompleksne modele prema dijagramima, recimo, Satoshi Kamiye, a onda i sami krenu kreirati svoja origami djela. No opet, Paul Jackson, origami umjetnik i autor knjiga o dizajnu u papiru, tvrdi da „ne morate imati jako predznanje u origami tehnici da biste napravili nešto lijepo, za što imate osjećaj da je na neki način značajno i zanimljivo.“

U umjetničkom origamiju danas možete naći razne škole i stilove od realizma do postmodernizma. Postaje sve jasnije da origami ima autore po cijelom svijetu i da se nove kreacije, a ni autori više ne mogu nabrojiti na jednom listu papira. Nimalo čudno, jer je sam pionir modernog origamija, kojem dugujemo i način zapisivanja origami dijagrama, Akira Yoshizawa, smislio 50 tisuća različitih origami kreacija.





NOVI HORIZONTI

Savijajući papir, poput znanstvenika, približavamo se novim granicama vlastitih spoznaja, istovremeno otkrivajući nove mogućnosti izražavanja u papiru. Možemo reći da je moderni origami poligon za vježbanje problemskog razmišljanja jer pruža novost, raznolikost, izazov i praksu. I ne samo to, origami trenira pozornost, pamćenje, razmišljanje i podnošenje stresa i kao takav je djelotvorna, mentalna stimulacija poželjna za svaku dob. Stoga nimalo ne čudi njegova sve veća popularnost na internetu i ostalim medijima.

I dok čekam nova otkrića inspirirana origamijem, moja ruka posiže za papirom...
 




ZAHVALE HRVATSKOG ORIGAMI DRUŠTVA

Hrvatsko origami društvo srdačno zahvaljuje Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad na prilici da i ove godine gradimo most između modernog origamija i Festivala znanosti. Posebne zahvale upućujemo Leu Prebaniću i Radi Matiću na sjajnoj timskoj suradnji na postavi i promociji izložbe.




Hrvatsko origami društvo osnovano je krajem 2012. u želji da se i Hrvatska uključi u svjetske trendove modernog origamija, koji doživljava pravi razvojni boom od pedesetih godina XX stoljeća na ovamo, kako u znanosti, tako i u umjetnosti. Društvo želi promovirati moderni origami art u znanosti, umjetnosti i obrazovanju Hrvatske, razvijati origami zajednicu i suradnju hrvatskih i svjetskih origamista.

Web:  http://www.facebook.com/HrvatskoOrigamiDrustvo













četvrtak, 3. travnja 2014.

Origami izložba na Festivalu znanosti / Origami Exhibition at the Science Festival






                                                                                             9.-29.04.2014

Origami exhibition „VALOVI I KRISTALI“ (Waves and Crystals)

within the Science Festival Festval znanosti 2014.

 Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad
Argentinska 5, Zagreb, Croatia   
         

Origami works and interpretations by 
members of Croatian Origami Society

Photos from the exhibition opening at the web gallery of the Open University CZKIO Susedgrad, Zagreb