utorak, 3. kolovoza 2010.

Festival čipke i origami

Origami quilting. Više istih modula. Autor: S.S.Čuček



Origami o kojem govorim nije jednostavni origami mog djetinjstva, već onaj s kojim sam se 2004. susrela na Internetu. Žive maske Erica Joisela, figure konja i mačaka Davida Brilla potakle su me da preispitam što je to origami, da otkrivam nove svjetove i učim od majstora. Prvi majstor bila je izložba svjetskih majstora origamija u Salzburgu 2005, drugi majstor poučavanje drugih onome što sam otkrila iz knjiga i Interneta, treći majstor postavljanje prve hrvatske izložbe sa svjetskim majstorima origamija u Krapini 2008. Od tada, susreti s origami majstorima ne prestaju. Otkrila sam da i iza ovog modernog origamija stoji majstor, Japanac Akira Yoshizawa, čovjek koji je sa svojih 50 000 autorskih origami modela pokrenuo lavinu ideja i origami majstora u svijetu. Danas je origami nova avangardna umjetnost, dio modernog obrazovanja, svemirske i medicinske tehnologije, dizajna, mode, arhitekture i gotovo da nema pore ljudskog djelovanja gdje ne bi bio iskoristiv. To je origami koji želim predstaviti na 14. međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi koji se održava od 16.-19. rujna 2010. Zahvaljujući pregnuću direktora festivala čipke gospodina Mirka Varovića, Lepoglavska čipka je 2009. godine uvrštena u UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine.

3 komentara:

  1. Ovaj quilting odmah zamišljam u tekstilnoj verziji, a u takvim varijantam sam se dosad najviše susretala s tom tehnikom (modeli su najčešće dodatno šivani ili proštepani da bi se učvrstio uzorak na npr.prekrivaču) :)
    Možda uspijem i doputovati do Lepoglave u rujnu.

    Lepoglavska čipka je kao i paška čipka nešto neopisivo vrijedno i lijepo i sve dok se makar dio mladih bavi time makar rekreativno, baština će biti očuvana ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. As to lace, I was especially impressed with Tomoko Fuse's lace-like tessellations shown last year--that and everything else about her & her husband's superbly tasteful exhibit:

    http://www.origami-galerie.de/yorokobi/besucher.htm

    Cheers!
    Saadya

    OdgovoriIzbriši
  3. Rujan 2011. I ove godine u Lepoglavi. Mali origami maraton. Svaka čast polaznicima na talentu i koncentraciji :)

    OdgovoriIzbriši